Veilig op Facebook: Do’s en don’ts

Opgericht in 2004, door de inmiddels beroemde Mark Zuckerberg, is Facebook het meest populaire sociale netwerk, met meer dan 1 miljard actieve gebruikers. Waarschijnlijk gebruikt u, of iemand in uw familie, dit sociale netwerk wel. Het is dus niet nodig dat we de mogelijkheden van Facebook hier bespreken – iedereen weet dat men op deze website foto’s kan delen, statussen kan updaten en contact onderhouden. Wat de meeste mensen niet kennen is de negatieve kant van Facebook. Er zijn honderden manieren waarop uw computer of uw persoonlijke informatie kapot gemaakt kan worden, dankzij ongepast gedrag op Facebook of zwakke veiligheidsinstellingen op uw account. Iedere dag trappen er meer en meer mensen in de vallen van cybercriminelen. Dit artikel geeft u een korte inleiding in de mogelijke veiligheidsproblemen van Facebook en tips hoe u in die situaties kunt reageren.

Mogelijke Bedreigingen die u te Wachten Staan op Facebook

Op het eerste gezicht lijkt het alsof het kapen van Facebook accounts niet iets is, wat een mogelijk interessante activiteit zou kunnen zijn voor cybercriminelen, maar dat is niet waar. U kunt u niet voorstellen hoe kwetsbaar u eigenlijk bent vanwege uw Facebook account. Er vinden een aantal soorten activiteiten met kwade bedoelingen plaats op Facebook. Spammen is waarschijnlijk de populairste. Wanneer uw account gekaapt is, kunnen hackers advertenties of phishing links naar uw vrienden sturen via privé berichten of op uw Facebook tijdslijn plaatsen. De kans dat iemand hierop klikt is veel hoger wanneer dit door een daadwerkelijk persoon gedeeld wordt, die ook met anderen communiceert, in vergelijking met die advertenties die bij nep- of verdacht uitziende accounts vandaan komen. Hetzelfde geldt voor malware – hackers kapen gebruikersaccounts om schadelijke software door te sturen naar hun vrienden. Zij willen ook persoonlijke informatie over u verzamelen. Deze gegevens kunnen dan later gebruikt worden met kwade bedoelingen of aan andere cybercriminelen verkocht worden. En het ergste dat kan gebeuren is dat hackers uw account gebruiken om uw vrienden geld afhandig te maken. Ze doen dan net alsof ze u zijn en sturen berichtjes naar uw vrienden waarin ze om geld vragen. Deze situatie is gênant en u zult u hiervoor schamen tegenover uw vrienden. Om te voorkomen dat dit gebeurt, moet u een aantal dingen weten en uw account zo instellen dat de veiligheidsinstellingen in orde zijn.


PieChart copy

In 2013 deden onderzoekers van het Kaspersky Security Network onderzoek en maakten bekend dat meer dan 600 miljoen van hun gebruikers binnen een korte periode probeerden een phishing site te bereiken. Meer dan 22% van deze phishing sites imiteerden Facebook en er werden meer dan 132 miljard pogingen gedaan om deze te bereiken. Hoewel die cijfers steeds lager worden, omdat veiligheidsexperts hun werk heel goed doen en proberen te voorkomen dat gebruikers deze sites bereiken, bestaat er een reële kans dat u de volgende bent die op een of andere manier beroofd wordt.

Phishing websites kunnen via e-mail gepromoot worden. Hackers imiteren een melding van Facebook, met een link die u doorverwijst naar een phishing site die er precies zo uitziet als Facebook. Om te ontdekken of dit de echte inlogpagina van Facebook is of niet, moet u de URL bekijken. De echte Facebook pagina gebruikt een HTTPS protocol, als er dus geen S achter HTTP staat, heeft u waarschijnlijk te maken met een phishing website. Deze imitatie sites kunnen zelfs tussen de zoekresultaten van Google of Yahoo verschijnen. Deze links worden ook verspreid via verschillende forums en zelfs met banner advertenties op verdacht uitziende websites.

Zo voorkomt u Malware op Facebook

Als u geen schadelijke software, die via spammers op Facebook verspreid wordt, op wilt lopen, is de stelregel, goed blijven opletten en niet blindelings op alle mogelijke links klikken. Als u ziet dat u getagd bent in een video of foto met een heleboel andere mensen die u niet kent en aan het eind van de post staat een link, KLIK HIER DAN NIET OP. Het is waarschijnlijk een soort spam of oplichterij en u wilt die website niet bezoeken omdat u computer dan geïnfecteerd kan raken. Daarnaast, als u een bericht ontvangt van een vriend, waarin gevraagd wordt om op een of andere verdachte link te klikken, doe dit dan niet. De account van uw vriend kan gekaapt zijn. Meestal hebben dit soort berichten een shockerende titel, zoals “OMG! DIT MOET JE ZIEN! SHOCKEREND!”. Voordat u op zo’n link klikt, ga na of uw vriend dit soort taal zou gebruiken en u zoiets zou sturen.

Zelfs als de verdachte link er echt uitziet en het lijkt alsof deze u naar een legitieme blog of website zal leiden, denk hier dan goed over na, omdat hackers ook diensten gebruiken om links te verkorten. Als u uitgenodigd wordt om bij een groep of fanpagina te komen met een twijfelachtige reputatie, accepteer dit dan niet, omdat hier oplichterij en leugens verspreid kunnen worden. Probeer ook geen apps te gebruiken die toegang vereisen tot uw Facebook profiel en soortgelijke gegevens, want deze kunnen ook kwade bedoelingen hebben.

Zo verbetert u uw profiel

Het eerste en belangrijkste middel voor veilig werken op Facebook is uw wachtwoord. Zorg ervoor dat u een sterk en uniek wachtwoord heeft, dat u alleen op Facebook gebruikt en niet bij alle websites waar u geregistreerd bent. Wij raden u ook aan om dat zo nu en dan te veranderen. Deel dit met niemand, zelfs niet uw beste vrienden of naaste familie. Als u niet vanaf uw eigen computer inlogt, is het verstandig om de privémodus van uw browser in te schakelen (ctrl+P).

Geef niet aan dat u pagina’s of applicaties leuk-vindt die u eigenlijk niet interesseren en u zult niet overspoeld worden met al deze oninteressante informatie die wel schadelijk zou kunnen zijn. Dit is cruciaal: voeg een tweede e-mailadres toe aan uw Facebook account en als uw account dan toch ooit gehackt wordt, zal Facebook alle benodigde informatie naar uw tweede e-mailadres sturen.

Let erop dat in uw lijst met vrienden alleen maar mensen staan die u in het echte leven ook kent. Als sommige vreemden een kijkje in uw privéleven kunnen nemen, kan u dat duur komen te staan. Deel uw financiële situatie of positie niet op Facebook. Als u opschept dat u de loterij gewonnen heeft en daarom twee weken naar Hawaii gaat, is de kans groot dat uw huis beroofd wordt.

Een Gids voor Ouders om Hun Kinderen te Beschermen voor de Duistere Kant van Facebook

De eerste en meest belangrijke regel wanneer u uw kind veilig op Facebook wilt – als uw kind Facebook gebruikt, zult u dit ook moeten doen, zelfs als u dat niet wilt. Op die manier bent u altijd met uw kind verbonden in dit sociale netwerk en kunt u bekijken hoe het met hem gaat. Desalniettemin, is dit niet genoeg om de veiligheid van uw kind te garanderen en u moet een aantal extra acties ondernemen. Stel alle veiligheidsinstellingen op hun accounts zo hoog mogelijk in, om een maximale veiligheid te garanderen. Laat niets op de ‘standaard’ instellingen staan. Stel alles zo in dat de foto’s, berichten, reacties en vind-ik-leuks van uw kind alleen maar gezien kunnen worden door zijn geaccepteerde vrienden. Daarna, heb een goed gesprek met uw kind over de veiligheid op Facebook en leer uw kind dat hij alleen maar goede vrienden uit zijn echte leven toe mag voegen aan zijn vriendenlijst. Onthoud dat alleen tieners, van 13 jaar en ouder, een Facebook profiel mogen opstellen. U moet steeds in de gaten blijven houden u uw kind zich op Facebook gedraagt, zorg er alleen wel voor dat u niet op een stalker lijkt.

Conclusie

Kort gezegd, het enige wat u hoeft te doen is goed na te denken en de regels voor Facebook in acht te nemen. Wij raden u ten zeerste aan dat u deze video van AVG Technologies bekijkt, die dit artikel illustreert.

Bron: https://www.2-viruses.com/facebook-safety-101-dos-and-donts

Lees "Veilig op Facebook: Do’s en don’ts" in andere talen

Facebook Safety 101: Do’s and Don’ts (en) 
Facebook Safety 101: Que hacer y que no hacer (es) 
Facebook Sikkerhed 101: Hvad man skal og ikke skal gøre (dk) 
Facebook Safety 101: Que faire et ne pas faire (fr) 
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Beveiligingsgidsen

Recente reacties

Meest recente berichten