Instagram virus - Hoe te verwijderen

Er wordt meestal naar het Instagram virus gerefereerd als men het heeft over één van de vele dreigingen en scams die Instagram gebruikers compromitteren door hun accounts te gijzelen, hun persoonlijke informatie te stelen en advertenties te plaatsen gebruik makend van echte mensen hun profiel. Er werden een paar kwaadaardige campagnes opgemerkt die verspreid werden van sinds deze sociale mediareus veel gebruikt werd, en sommige van deze dreigingen vielen ook Facebook gebruikers aan, dit was zeker het geval nadat het sociale netwerk service bedrijf Instagram overnam en een link naar beide medie profielen aanbood.

Terwijl sommige Instagram virussen meer geneigd zijn om zich op specifieke groepen van mensen te richten, bijvoorbeeld, het Zeus virus dat verspreid wordt via apps die aanbieden om meer Instagram volgers te kopen, worden andere zoals de RayBan scam wereldwijd verdeeld en kunnen ze iedereen met een actief profiel compromitteren. Hoewel bedrijven hun best deden om deze scams te detecteren en te verwijderen, duiden de berichten op verschillende fora, vragend om hulp bij het verwijderen van het Instagram virus, erop dat ze in 2018 nog steeds gebruikers storen, net zoals andere tijdloze scams (Yahoo Customer Reward Program, Amazon Rewards, Dear Facebook user).

instagram virus main

Wat voor Instagram virussen zijn er

De voornaamste virussen die de meeste schade veroorzaakten en duizenden als het geen miljoenen gebruikers waren compromitteerde zijn, het Who Viewed Your Instagram Profile virus, de RayBan Instagram scam, het Instagram Followers virus (het Zeus virus), de The Ugly List 2016 scam of het DM-virus. Ze lijken allemaal op elkaar maar zijn toch ook verschillend op hun eigen manier. De symptomen zijn altijd gelijkaardige, bv. Ontoegankelijk/verwijdert profiel, scam posts gedaan via je profiel, plots honderden nieuwe volgers en je account die mensen volgt die je nog nooit zag, een boel berichten die verzonden werden aan je volgers en je nooit zelf schreef en etc. Hopelijk zullen onze verdere omschrijvingen je helpen bepalen met welk van deze Instagram virussen je opgescheept zit.

Het Who Viewed Your Instagram Profile virus

Dit Instagram virus is voornamelijk een probleem voor hen die zeer nieuwsgierige gebruikers zijn en willen weten wie hun profiel bekijkt. Jaren geleden was er een gelijkaardige scam op Facebook en nu is het overgegaan op Instagram. Goedgelovige maar nieuwsgierige mensen kunnen in de val van zulke scams, die aanbieden je te laten zien wie je grootste fans zijn, lopen en de apps installeren of zich registreren op websites en deze voorzien van hun account aanmeldgegevens.

Momenteel beschikt Instagram niet over zo’n functie en zijn al die programma’s in de App Store en Google Play gewoon niets anders dan een leugen om toegang te krijgen tot je profiel. Je kan meer lezen over het feit dat één van deze apps, genaamd InstaAgent Verwijdert werd uit de App Store omdat het malware bevatte, die mensen hun wachtwoorden en gebruikersnamen kon stelen. Gelijkaardig moest Google Play het Turkse Instagram wachtwoorden stelers probleem oplossen.

instagram virus scam who viewed your profile rayban

De RayBan Instagram scam

Krijg je meer advertenties te zien op Instagram en Facebook die je aanbieden om RayBan zonnebrillen te krijgen met een korting van 90%, of werd je getagged in foto’s die bekende brillen goedkoop promoten voor dollars, roebels of een andere munteenheid? Wat je ook doet, klik er niet op omdat het een van de hardnekkigste en wijdverspreide soorten van Instagram virussen zijn die afgelopen jaren gebruikers stoorden en waarvan gerapporteerd werd dat ze zelfs gedeactiveerde accounts of deze die beschermd werden met een 2-factoren toestemming infecteerden.

Gecompromitteerde gebruikers beweren dat ze een e-mail te zien kregen die stelde dat hun accountwachtwoord en e-mail veranderd werd (in het Russisch ‘.ru’ domein) na een tijdje, alle foto’s, bio, en zelfs de gebruikersnaam wordt veranderd in een willekeurige nieuwe. De minder beruchte RayBan Instagram scam kan het profiel niet overnemen maar blijft toch nog steeds dezelfde promotie posten als deze waarvoor jij viel op je eigen feed. Momenteel heeft Instagram geen antwoord op de vraag hoe het mogelijk is dat derden toegang hebben tot je account en veranderingen eraan kunnen brengen, maar ze doen tenminste hun best om de gecompromitteerde gebruikers te helpen.

Sommige gebruikers slaagden erin hun profielen terug te krijgen door Instagram support te contacteren, welke hen vroeg een foto van een handgeschreven code te sturen als bewijs van de echte identiteit enz. Helaas waren sommige gebruikers te laat en waren al hun gegevens en duizenden volgers volledig weg.

instagram virus direct message verification scam

Het Instagram Followers virus (gemodificeerd Zeus virus)

Aangezien media een belangrijke rol spelen in ons leven, betekenen meer volgers meer herkenning en prestaties of betere reclamemogelijkheden, daarom zijn we ook bereid om zowat alles te doen om wat meer fans te krijgen en onze andere Populaire vrienden voorbij te steken. In zulke gevallen worden we verblind door het verlangen naar populariteit en raken we betrokken met bedrijven die volgers verkopen en je een paar honderden nieuwe volgers beloven voor een overeenkomstige vergoeding.

Maar de prijs die gebruikers betalen gaat verder dan louter geld. Deze bedrijven die verkeer naar je Instagram feed leiden gebruiken kwaadaardige methodes om de service te voorzien die je vroeg. De meest voorkomende manier is een gemodificeerd Zeus virus. Zeus werd gebruikt om creditkaartgegevens te stelen, maar werd later gewijzigd om volgers en likes te genereren op Instagram. Wat interessant is, is dat nep likes en volgers van Zeus meer kosten dan een echt creditkaartnummer, aangezien Reuters meld dat.

Desalniettemin zijn er andere volgers genererende campagnes die je aanbieden om hun apps te downloaden welke zullen vereisen dat je jezelf aanmeldt om je account te beheren. Terwijl ze misschien je account niet volledig hacken, kunnen ze deze in de toekomst gebruiken om je profiel te gebruiken om andere kopers te volgen, spam te verspreiden of de aanmeldgegevens te gebruiken op je andere accounts. Al bij al, probeer om de Inhoudskwaliteit of Reclametechnieken te verbeteren i.p.v. een snelle oplossing te zoeken.

De Ugly List 2016 scam

De meeste van ons plaatsen enkel de mooiste foto’s op onze sociale media profielen. Slechts een van die 100 selfies eindigt op je Instagram feed, deze die er vlekkeloos uitziet op elke manier, en dus enkel de goede kant toont. Je stopt zoveel moeite in je Instagram en plots krijg je een melding dat een van je vrienden je getagged heeft in de Ugly List 2016 post. Gedreven door emoties en ongeloof, hoe konden ze je dit aandoen, klik je op de link om te zien wie er nog deel uitmaakt van de verschoppelingen, je meld je aan op je account omdat dit gevraagd wordt en beseft dan dat er zo geen lijst is en je gescammed werd.

Nu kennen hackers je aanmeldgegevens, die je vrijwillig deelde en hebben ze toegang tot je account. Daarnaast kunnen ze ook andere gegevens stelen, zoals je e-mail, informatie gedeeld via DM, contactenlijst, Facebook als deze gekoppeld is enz. Ze kunnen zelfs dezelfde aanmeldgegevens proberen om toegang te krijgen tot andere media, e-mailaccounts. Vanwege de toenemende bewustwording en Media aandacht, vermindert de populariteit van deze Instagram scam maar kan het nog steeds opduiken en je misleiden als je niet voorbereid bent.

Het DM of Instagram geverifieerd virus

Een andere soort van scam die er zelfs in slaagde de meest voorzichtig gebruikers te verschalken dankzij een slim sociaal engineered Direct Message van Instagram.com zelf dat je vraagt om je account te verifiëren vanwege verdachte activiteit. Het bevat de link: Instagram.com/verificatie, welke er op het eerste zicht legitiem uitziet tot je het wat aandachtiger bekijkt en merkt dat de tweede letter in het woord instagrAm eigenlijk een alfa ‘α’ symbool is.

Deze link brengt je naar een andere nep Instagram loginpagina (bv. Instagram.com – login.business), welke niets te zien heeft met het echte sociale media platform en je gebruikersnaam en wachtwoord zal registreren van zodra je deze invoert i.p.v. iets te verifiëren. Uiteindelijk zal je opgescheept zitten met een gehackte account. Je kan er meer over lezen in het LinkedIn artikel.

Andere DM-virussen kunnen simpele berichten bevatten van verdachte gebruikers die je voorzien van links om de één of andere site te bezoeken om een shopping deal te krijgen, inhoud voor volwassenen te bekijken of geruchten over beroemdheden te lezen.

Hoe wordt het Instagram virus verspreid

In tegenstelling tot computerparasieten, wordt sociale media malware op een lichtjes andere manier verspreid. Je kunt het Instagram virus makkelijker oplopen via je smartphone dan via de computer. Sommige varianten zullen je account compromitteren als je toegeeft aan de verleiding om snel tonnen aan volgers te winnen en je het volger verhogend product download. Niet alleen zal je hen betalen en geen populariteit winnen maar zullen ze je ook om je aanmeldgegevens vragen en je profiel stelen. (Lees meer over deze gevaarlijke apps).

Andere campagnes worden verspreid met de hulp van spam, advertenties, geïnfecteerde commentaren met hyperlinks, tags op malspam inhoud, direct messages. Hoe aanlokkelijk sommige aanbiedingen ook mogen klinken, als het te goed is om waar te zijn dan is het waarschijnlijk ook zo. Klik nooit op verdachte links die vreemden of zelfs je vrienden je sturen via Instagram omdat ze ook het slachtoffer van het Instagram virus kunnen zijn, wat nu hun accounts gebruikt om mensen in hun lijst met volgers te infecteren. Reageer ook niet op profielen die je een DM sturen maar een leeg profiel hebben of hun echte naam niet tonen.

Daarentegen, melden mensen dat ze problemen beginnen te ondervinden met hun Instagram na het installeren van niet gerelateerde apps, bv. One Click Brightness Widget uit de Google Play store. Hoewel het nog steeds beschikbaar is op de app markt en degelijke beoordelingen krijgt, melden gebruikers dat dit programma internettoegang terwijl het enkel verondersteld wordt de helderheid van je scherm aan te passen. Trap dus niet in de val van zulke geniepige apps en lees meer over hoe je kan voorkomen geïnfecteerd te worden let een Instagram virus op ReadWrite.com. En gebruik steeds een twee-factoren authenticatie.

Hoe het Instagram virus verwijderen

Soms is het moeilijk om te bepalen welk Instagram virus je hebt en ook of je het initieel kreeg van je smartphone of Windows/MAC OS, dat is waarom het de beste oplossing is om bij elk type van Instagram virus infectie een betrouwbare malware scanner en verwijderingstool te gebruiken. De beste die geschikt zijn voor zowel computer als telefoon zijn Reimage en Malwarebytes. Wij raden je aan om ze voor beide apparaten aan te schaffen en scans uit te voeren om er zeker van te zijn dat de malware volledig verwijdert wordt en je account niet opnieuw zal infecteren.

Automatische tools Malware verwijderen

Download Spyhunter voor Malware ontdekking
(Win)

Opmerking: Spyhunter proef levert detectie van parasieten zoals Instagram Virus en helpt bijde verwijdering ervan gratis. beperkte proefversie beschikbaar, Terms of use, Privacy Policy, Uninstall Instructions,

Download Combo Cleaner voor Malware ontdekking
(Mac)

Opmerking: Combo Cleaner proef levert detectie van parasieten zoals Instagram Virus en helpt bijde verwijdering ervan gratis. beperkte proefversie beschikbaar,

Ook is het een goed idee om je wachtwoorden voor zowel Facebook als Instagram te wijzigen en de cache, cookies en surfgeschiedenis op te ruimen. Sommige gebruikers slaagden in een permanente verwijdering van Instagram na het verwijderen van verdachte apps op hun Androids en iPhones. Tenslotte moet je ook controleren of je geen toestemming voor toegang tot het Internet en je Instagram gaf aan verdachte apps. Je kan dit doen door naar Instagram zijn Instellingen -> Bewerk Profiel -> Toegestane Apps te gaan en te klikken op Toegang Intrekken om de rogue programma’s te beëindigen. Vergeet natuurlijk ook niet om het Instagram team te contacteren om de dreiging te rapporteren en hen te helpen een stapje dichter bij het vatten van de misdadigers te komen.

Bron: https://www.2-viruses.com/remove-instagram-virus

Removal guides in other languages

Instagram virus (en) 
Instagram-Virus (de)  Flag of Germany
El virus Instagram (es) 
Vírus de Instagram (pt) 
Instagram virus (it) 
Les virus Instagram (fr) 
Instagram ウイルス (jp) 
Instagram virus (se) 
Instagram virus (dk) 
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.