Macro Virus - Hoe te verwijderen

Het Macro virus is een soort van computer parasiet die zichzelf toevoegt aan verschillende documenten en bestanden i.p.v. programma’s. Word documenten, pdf’s of spreadsheets worden gebruikt omdat al deze programma’s de mogelijkheid hebben om scripts of “macro’s” uit te voeren. De virussen zijn geschreven in Visual Basic Script, dat gebruikt wordt door Microsoft programma’s (Word, Excel, etc.), Javascript (voor Adobe PDF), en ActionScript (Flash).

Een Macro is een computer mededeling (functie) die uitbreid in groepen van kleinere instructies. Dit kan zijn, een deel van een code of toepassing specifiek stel van commando’s. Op zichzelf worden ze gebruikt voor het versnellen van repetitieve taken of deze te automatiseren als er met bepaalde programma’s gewerkt wordt. Ze kunnen echter misbruikt worden voor kwaadaardige doeleinden als de toepassing toegang verleent tot de systeemconfiguratie of andere programma’s download en uitvoert. Kwaadaardige macro’s noemt men Macro-virussen.

Soorten van Macro Virussen

Er zijn 3 modellen van Macro virussen:

  1. Computervirussen. Deze proberen gewoon om zo veel mogelijk bestanden te infecteren. Zulke parasieten komen vandaag de dag minder voor, ze waren een paar jaar geleden zeer populair. Virussen vertrouwden erop dat de documenten en bestanden die gedeeld werden niet zo grondig gecontroleerd werden als uitvoerbare programma’s. Vandaag hebben we andere manieren om samen te werken aan documenten en spreadsheets.
  2. Trojaanse Macro Virussen: Deze worden gebruikt om te kunnen infecteren met andere malware door gebruik te maken van “minder gevaarlijke” bestandsformaten of exploits. Meestal wordt het bestand verzonden via mail of chatprogramma’s. Het lijkt erg op andere Trojaanse parasieten, het enige verschil is dat het bestand geen uitvoeringsbestand is.
  3. Gebruikt in exploits op het web, als het geïnfecteerde bestand verwerkt zit op de pagina. Dit is meer eigen aan PDF en Flash exploits.

Daarnaast, kunnen Macro virussen ook actief zijn in de toepassing i.p.v. op het host systeem. Dus kunnen ze werken op elk besturingssysteem dat over een volledige versie van die toepassing beschikt. Veel macro’s zullen echter niet werken als je documenten opent in toepassingen van derden. Bijv. het is veiliger om Word documenten te openen in Libreoffice of Google Docs. Zulke Malware were noticed already.

Hoe Macro virussen voorkomen

Macro virussen vertrouwen op mails of op het delen ervan door mensen via usb en chat toepassingen (ze kunnen ook gebruikt worden in Skype virussen). Vandaag de dag scannen veel populaire mailservices zoals Gmail berichten op zulke infecties, ze kunnen het echter missen als het bestand samengedrukt is. Scan de bestanden en USB-sticks die je zonder voorafgaande waarschuwing ontvangt steeds met antivirussen. Hitman werkt in dit geval zeer goed.


Sommige toepassingen vragen je of je Macro’s wilt activeren in het document of niet als je het voor de eerst keer opent. Bij een gedownload document moet je de uitvoering ervan steeds stoppen. Dit zal ervoor zorgen dat de malware niets op je computer download.

Je hebt ook een goede antivirus of anti-malware nodig om te vermijden dat je geïnfecteerd wordt door netwerk delen, dropbox of door andere gebruiker accounts. Kies er eentje met een degelijke real-time bescherming. Als je denkt dat je een geïnfecteerd bestand geopend hebt, scan dan je pc met Reimage (PC, Mac) or with SpyHunter.

Andere versies van het Macro Virus

Er was een nep anti-spyware toepassing met de naam Macro Virus. Het werd ontworpen om mensen te laten geloven dat hun computers geïnfecteerd zijn. Bovendien, verklaart dit programma dat zijn proefversie niet in staat is om gedetecteerde parasieten te verwijderen en vraagt het om eerst zijn “volledige” versie te kopen. De enige waarheid is dat het MacroVirus het voornaamste probleem op de pc is en het verwijdert moet worden. Malware voert zijn missie om mensen geld afhandig te maken uit, trap dus nooit in de val van zijn misleidende vereisten. Verwijder gewoonweg de Marco Virus scamware.

Als je opgescheept zit met het Macro Virus, krijg je waarschijnlijk tal van vervelende systeem scanners en waarschuwingen te zien die je vertellen dat je geïnfecteerd is. Deze parasiet imiteert ook het scannen van de systeem acties en toont daarna dat er tal van spyware “gevangen” werd. Het rapporteert echter enkel over verzonnen Trojanen, wormen of andere scamwares, verwijder deze dus niet. Aangezien het verdeeld wordt met hulp van Trojanen, is het enige dat verwijdert moet worden het Macro Virus. Vertrouw zijn misleidende waarschuwingen niet en verwijder het Macro Virus. Vertrouw op een gereputeerde anti-spyware die je moet gebruiken voor een volledige systeemscan nadat je zulke meldingen kreeg.

Ik denk niet dat deze versie van het Macro Virus nog wordt verdeeld.

Automatische tools Malware verwijderen

Download Spyhunter voor Malware ontdekking
(Win)

Opmerking: Spyhunter proef levert detectie van parasieten zoals Macro Virus en helpt bijde verwijdering ervan gratis. beperkte proefversie beschikbaar, Terms of use, Privacy Policy, Uninstall Instructions,

Download Combo Cleaner voor Malware ontdekking
(Mac)

Opmerking: Combo Cleaner proef levert detectie van parasieten zoals Macro Virus en helpt bijde verwijdering ervan gratis. beperkte proefversie beschikbaar,

Verwijdering handleiding Macro Virus

Bron: https://www.2-viruses.com/remove-macro-virus

Removal guides in other languages

Macro Virus (en) 
Virus Macro (es) 
Makroviren (de)  Flag of Germany
Macro Virus (マクロウイルス) (jp) 
Macro Virus (dk) 
Le virus Macro (fr) 
Macro Virus (se) 
Macro vírus (pt) 
Macro Virus (it) 
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.