Web Companion - Hoe te verwijderen

Web Companion is een gratis tool van Lavasoft, dat zogezegd internet surfers beschermd tegen kwaadaardige sites, data tracking, advertenties, phishing scams enz. Sinds 2014 vervangt het de Ad-Aware Security Werkbalk en heeft het een goede succesratio bij de gebruikers. Klinkt alsof dit perfecte product bijna te goed is om waar te zijn, en dat is het ook. Sluwe installatie, browser hijacking, advertenties en data tracking dat is de prijs die klanten of onoplettende gebruikers betalen voor het beloofde “veilige surfen”.

Adaware Web Companion is op zichzelf geen antivirus, maar eerder een extra product dat samenwerkt met andere antivirussen. In werkelijkheid, markeren veel betrouwbare antivirusprogramma’s Web Companion als kwaadaardig, maar hiervoor heeft Lavasoft zijn eigen beveiligingsproducten zoals Adaware Secure Search, Adaware Ad Block, Adaware Download Companion, die je vaak aangeboden worden als je Web Companion krijgt, dus de dreiging detectie zou niets verdachts mogen opleveren.


web companion pup

Als je per ongeluk Web Companion toeliet op je computer, of je haalde het vrijwillig maar bent de niet zo behulpzame software beu, blijf dan alstublieft dit artikel, geschreven door het 2-viruses.com team, verder lezen om de beste verwijderingsmethodes en waarom je de ongenode Lavasoft creatie onmiddellijk moet verwijderen, te weten te komen.

Wat is Web Companion

Ten eerste, Laat dit duidelijk zijn – Web Companion is geen virus. Het kan hooguit beschouwd worden als een POT (Potentieel Ongewenste Toepassing) omdat het ongemerkt op je systeem geïnstalleerd kan worden. Sommige van de eigenschappen van deze ‘antivirus helper’ hebben echter iets wat je niet zou verwachten van een degelijke beveiliging software. En dat is waarom je het niet moet houden.

Web Companion Ad-Adware werkt op de drie voornaamste browsers; Mozilla Firefox, Google Chrome en Internet Explorer. Het kan nog andere browsers ondersteunen om kwaadaardige website URL te detecteren maar andere eigenschappen zullen niet beschikbaar zijn. De naam van het primaire installatie uitvoeringsbestand is Lavasoft.AdAware.dll, maar het kan ook WebCompanion.exe of gewoon Installer.exe zijn. Tijdens de installatie, creëert de tool een Windows Service die constant op de achtergrond actief is en het creëert een Windows registratiepunt met elke herstart van de pc.

De meest geïnstalleerde versie is 1.1.922.1860, die samen met de hardnekkige Avast antivirus komt en meestal gebruikers aantast die Windows 7 en Windows 8 OS hebben. Bijna de helft van de gebruikers komen uit de Verenigde Staten (48%), met Duitsland (17%) en het Verenigd Koninkrijk (5%) ietwat achterop. Het is nu meer dan 4 jaar reeds en toch wordt de Ad-aware nog steeds wereldwijd verspreid onder internetgebruikers, zich verstoppend onder het misleidende voorkomen en profiterend van de onbewuste klanten.


web companion ad aware virus

De analyse op VirusTotal toont in feite dat zelfs de nieuwste versie van Web Companion door sommige antivirusprogramma’s als kwaadaardig wordt beschouwd en je huidige antivirus doet dit met een deftige reden. Hoewel Lavasoft dit verklaart als een toevallige detective vanwege de overeenkomende bestand flagging of de competitieve aard van alle anti-spyware tools, kan het feit niet ontkent worden dat Web Companion gedrag vertoont dat erg veel lijkt op malware.

Waarom is Web Companion gevaarlijk

Om te beginnen, Web Companion – het virtuele internet beveiliging voorzieningstool, gebruikt nog steeds de oudere HTTP-extensie voor zijn officiële website, welke de meeste browsers, vooral Chrome markeren als onveilig. Misschien is dit omdat het een gratis tool is en niet genoeg fondsen heeft om te investeren in veiligere versleuteling protocollen, maar HTTPS-certificaten zijn niet zo duur als vroegen en zullen weldra de norm worden, niet een vereiste. (Meer over HTTP vs HTTPS verschillen) Dit werpt een eerste schaduw over het product van Lavasoft.


web companion uninstall

Een ander probleem dat Web Companion gebruikers opmerkten is browser hijacking. Van zodra het geïnstalleerd is, wijzigt Web Companion de standaard web serviceprovider in Bing. Er is niet veel vrijheid om er niet voor te kiezen maar als je erin slaagde om het de eerste keer te vermijden, zal het je nog 3 keer vragen om de instellingen te wijzigen in de aanbevolen instellingen voordat het stopt. En je kunt er zeker van zijn dat het ongewenste programma verschillende technieken zal gebruiken om je Bing te laten installeren, wat zeer waarschijnlijk Lavasoft sponsort.

Interessant is dat, vroeger, Lavasoft Komodia SSL Digester gebruikte met hun Web Companion. Dezelfde eigenschap die verantwoordelijk was voor het Superfish schandaal. Deze software is in staat om de browser zijn beveiliging handtekening van de web-certificaten te overwinnen en hierdoor de browser gedeeltelijk kan compromitteren en de versleutelde sites kan lezen en er advertenties enz. op injecteren. Dit is, opnieuw, net het tegenovergesteld van wat Web Companion zou moeten doen.

Maar de grootste controverse van allemaal is dat het beleid van Lavasoft stelt dat het bedrijf zich het recht voorbehoudt om derden te voorzien van wat ‘niet persoonlijke’ gegevens over je en de informatie die je openbaar post niet als vertrouwelijk beschouwd wordt en dus ook geregistreerd en gedeeld kan worden. Terwijl dit een onverwacht en ongepast gedrag is voor een product dat eigenlijk je zou moeten beschermen tegen spyware, helpt deze techniek om een inkomen te krijgen uit advertenties wat toelaat dat Lavasoft gratis is. Dit klinkt net zoals een zeer gelijkaardige zaak als bij de dubbelzinnige Avast Secure Browser.

We kunnen uw persoonlijke informatie delen met elk van onze moederbedrijven en partner bedrijven. Daarnaast kunnen we je persoonlijke informatie ook onthullen aan derden. Adaware kan verder nog verzamelde statistieke informatie delen met derden, d.w.z. informatie die u niet identificeert als een individu, maar refereert naar bepaalde adaware gebruikers in het algemeen.

Adaware toont advertenties en promoties van derden op de Adaware Site. In geen enkel geval zal adaware aansprakelijk zijn voor het verlies of schade van welke aard dan ook opgelopen door uw zakelijke omgang met welke derde partij dan ook. De websites van derden waarnaar de Adaware Site linkt worden niet beheerd door adaware en adaware is niet verantwoordelijk voor en onderschrijft op geen enkele manier informatie, advertenties, inhoud, producten of services van deze sites van derden.

Als je hun EULA verder leest, zal je zien dat Lavasoft stelt dat ze gegevens verzamelen over je besturingssysteem (versie, uitgave, bit architectuur), geïnstalleerde toepassingen (weergavenaam, versie, installatiebron en locatie), je IP en services die actief zijn op je Windows. Samen met het vervelende Bing zoekmachine hijacking, zou dit de druppel moeten zijn die tot de conclusie leidt dat Web Companion niet op je pc thuishoort en het meer schade aanricht dan het voordelen heeft.

Hoe raakt Web Companion op je computer

Je kunt Web Companion van Lavasoft zelf geïnstalleerd hebben, denkend dat het, zoals vermeld op hun officiële pagina, een veilig surfen zal garanderen en je zal beschermen tegen het binnendringen van virtuele dreigingen. Maar aangezien je dit artikel aan het lezen bent herinner je jezelf waarschijnlijk niet dat je zoiets bewust deed en werd Web Companion geïnstalleerd zonder je toestemming te vragen.

De waarheid is, dat zulke gratis programma’s verspreid worden met andere software installaties. Deze populaire distributiemethode noemt men Bundelen. Terwijl freeware ontwerpers niet veel te zeggen hebben over hoe de software verkoper hun product in de setup zal plaatsen en of hij een afzonderlijke toelating zal vragen of niet om Web Companion te installeren, is het steeds de verantwoordelijkheid van de gebruiker om voorzichtiger te zijn tijdens het installeren van nieuwe programma’s, en niet zomaar hun verdeler blindelings te geloven.

Om geloofwaardiger over te komen probeert Lavasoft samen te werken met vooraanstaande verdelers, maar toch, het feit dat een beveiligingsprogramma computers moet binnensluipen op zo’n misleidende manieren doet vragen rijzen. Dus voordat je iets installeert, neem je best steeds de tijd om alle Optionele/Extra programma’s uit te vinken tijdens de installatie. Download software ook enkel vanop legitieme en officiële websites en niet van derden.

Hoe Web Companion uitschakelen

Statistieken tonen aan dat slechts 19 procent van de mensen Web Companion verwijdert, wat verrassend is wetenden hoe dubious deze tool eigenlijk is. Hoewel het de extra detective van kwaadaardige sites bidet, is het riskeren van je persoonlijke gegevens dit niet waard, zeker als je weet dat de meeste antivirusprogramma’s gesofisticeerd genoeg zijn en beschikken over continu geüpdatete gegevensbanken.

Het goede aan Web Companion is dat het vrij gemakkelijk verwijdert zou moeten kunnen worden uit de Controlepaneel ‘Programma’s’ sectie aangezien het beschikt over een de-installeren knop. We hebben echter voordien reeds vermeld dat samen met Web Companion de Bing zoekmachine komt, dit zal je dus ook moeten oplossen. Niet allen dat, maar aangezien het programma in een softwarebundel komt, kunnen er ook nog een paar andere POT zijn die je zult moeten verwijderen.

De gemakkelijkste manier is het gebruiken van een automatisch malware verwijdering tool, zoals Spyhunter, Reimage, Malwarebytes of andere uit de lijst. Ze zijn zeer nuttig bij het detecteren van de dreigingen en ongewenste programma’s gebaseerd op hun gedrag, dus zelfs al zag je een kwaadaardige software over het hoofd bij het reinigen van je pc, maak je geen zorgen virus verwijderingsprogramma’s zullen deze verwijderen.

Automatische tools Malware verwijderen

Download Spyhunter voor Malware ontdekking
(Win)

Opmerking: Spyhunter proef levert detectie van parasieten zoals Web Companion en helpt bijde verwijdering ervan gratis. beperkte proefversie beschikbaar, Terms of use, Privacy Policy, Uninstall Instructions,

Download Combo Cleaner voor Malware ontdekking
(Mac)

Opmerking: Combo Cleaner proef levert detectie van parasieten zoals Web Companion en helpt bijde verwijdering ervan gratis. beperkte proefversie beschikbaar,

Als je bovendien problemen mocht ondervinden bij het downloaden of installeren van Spyhunter, Reimage of andere software dan kan dit de fout zijn Web Companion, daarom moet je proberen om het handmatig te verwijderen aan de hand van onderstaande handleiding. Als je na alle verwijderingsstappen nog problemen hebt, zorg er dan voor dat je alle andere mogelijke instellingen nakijkt die deze POT mogelijk gewijzigd heeft.

Handmatige verwijderingshandleiding voor Ad Aware Web Companion

Hoe Web Companion te verwijderen, gebruik makend van het Configuratiescherm

Vele kapers en adware zoals Ad Aware installeren enkele van hun componenten en additionele software als normale Windows-programma’s. Dit gedeelte van de malware kan verwijderd worden uit het Configuratiescherm. Om dit te doen, volgt u volgende stappen.
 • Start -> Configuratiescherm (oudere Windows) of druk op de Windows-knop -> Zoek en enter Configuratiescherm (Windows 8);
  Control panel
 • Kies Verwijder Programma;
  Programs and features
 • Blader door de lijst en verwijder zaken gerelateerd aan Web Companion .
  Remove toolbars
 • Klik op de Verwijder knop.
  Uninstall
 • In veel gevallen is een anti-malware programma beter in het detecteren van gerelateerde parasieten, dus we raden u aan Spyhunter te installeren om zo andere programma’s die mogelijks onderdeel zijn van een infectie, te elimineren.
  Scan with spyhunter

Deze methode zal sommige browser plug-ins niet verwijderen, ga daarom door naar het volgende deel van de handleiding.

Verwijder Ad Aware van uw browsers

Bron: https://www.2-viruses.com/remove-web-companion

Removal guides in other languages

Web Companion (en) 
Web Companion (es) 
Web Companion (fr) 
Web Companion (se) 
Web Companion (dk) 
Web Companion (it) 
Web Companion (pt) 
Web Companion (jp) 
Web Companion (de)  Flag of Germany
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.