Hoe een systeemherstel uit te voeren

Systeemherstel is een waardevolle functionaliteit die Windows-gebruikers helpt om hun verloren bestanden en instellingen terug te krijgen na een systeemcrash. Het wordt meestal gebruikt om essentiële Windows-bestanden en –instellingen als systeembestanden, drivers, registersleutels en geïnstalleerde programma’s terug te krijgen. U kan ook vorige versies en instellingen terug instellen. Het is zowat hetzelfde als de “Terug” knop. Meestal wordt Systeemherstel uitgevoerd van de Systeemhulpmiddelen folder in Windows. Indien Windows zelfs niet kan worden opgestart, is er de optie om het in Veilige Mode uit te voeren. Deze regel is werkend voor alle Windows-versies die het ondersteunen (Windows ME; XP; Vista; 7; 8).

Het is de taak van de gebruiker om een herstelpunt te maken (een herstelpunt is de tijd wanneer systeembestanden worden opgeslagen voor een eventuele latere herstelling). Meestal wordt een herstelpunt automatisch gecreëerd en kunnen gebruikers de Systeemherstel instellingen aanpassen naar hun gewenste tijd voor het opslaan van bestanden. Herstelpunten kunnen ook manueel worden ingesteld, wanneer u maar wil. Om ruimte op de harde schijf van uw computer te besparen, worden oude herstelpunten automatisch verwijderd. Dat gezegd hebbende, herstelpunten worden meestal niet ouder dan een aantal weken – daarna worden ze verwijderd. Indien een gebruiker bezorgd is over de vrije ruimte op z’n harde schijf, kan hij kiezen om geen herstelpunten op te slaan. Ook kunnen gebruikers kiezen hoeveel ruimte ze willen besteden aan reservekopieën. Als u gebruikt maakt van Windows XP en belangrijke bestanden hebt opgeslagen in folders die niet worden bijgehouden door de Systeemherstel, worden ze ook niet bewaard. Zorg er dus voor dat al uw belangrijke gegevens zich in het bereik bevinden van Systeemherstel. Het is belangrijk op te merken dat Systeemherstel bepaalde bestandsextensies opslaat zoals .dll en .exe. Op deze manier kan u bestanden verliezen van andere types. Maar dit veranderde met Windows Vista. Vanaf dan werden bestanden van alle soorten die zich in het bereik van Systeemherstel bevinden, bijgehouden en kunnen ze dus ook later worden teruggehaald.

Maar herstelpunten zijn niet permanent. Als een gebruiker een error niet opmerkt op het systeem in een paar dagen, is het mogelijk dat het al te laat is voor een herstelling. Meestal wordt dit veroorzaakt door een lage capaciteit van de harde schijf. Dus zorg ervoor dat u regelmatig nakijkt of uw computer een kleine vrije ruimte overheeft om ongewenste consequenties te voorkomen.

Voor het doel van integriteit is het niet toegestaan om aanpassingen te maken in folders waar Systeemherstel de punten bewaart. Als een computer is geïnfecteerd door virussen of andere malware/adware zullen deze ook worden opgeslagen in herstelpunten. Systeemherstel zal een gebruiker dus niet beschermen tegen virussen of PUPs (potentieel ongewenste applicaties). Als u uw systeem schoonmaakt met een antivirus-programma en daarna een Systeemherstel uitvoert met een geïnfecteerd herstelpunt, zullen alle ongewenste virussen en andere software terug komen. Maar als u virussen verwijdert van uw systeem en geïnfecteerd bestanden niet terug plaatst, zal u vrij zijn van virussen. Merk op dat een antivirus-programma niet in staat is om geïnfecteerde bestanden te verwijderen van Systeemherstel. Dus als u zich wil ontdoen van die bestanden, moet u Systeemherstel compleet uitschakelen, wat ervoor zorgt dat u alle eerdere herstelpunten zal verliezen.

Als u twee besturingssystemen geïnstalleerd hebt staan op uw pc, zullen geen aanpassingen gemaakt door het andere besturingssysteem, bijvoorbeeld Linux, worden bijgehouden door Systeemherstel. Het maakt Systeemherstel onbruikbaar in deze situatie. Als uw besturingssysteem niet eens kan worden opgestart door een grote fout, moet u Veilige Mode gebruiken om een Systeemherstel uit te voeren. Hier is een handleiding voor het heropstarten van Windows in Veilige Mode.

Nu dat we u duidelijk hebben gemaakt wat Systeemherstel is, hebben we een handleiding voor u voor het uitvoeren van een Systeemherstel in Windows XP, Vista, 7 en 8.

Windows XP Systeemherstel Handleiding

 1. Log in in Windows als een Administrator. Om een Systeemherstel uit te voeren, moet u ingelogd zijn als Administrator. Anders zal u niet toegestaan worden om onderstaande stappen te doen.
 2. Navigeer naar Systeemherstel. Wanneer Windows opstart, klik dan met de linkermuisknop op Start. ga dan naar Alle Programma’s > Accessoires > Systeemhulpmiddelen > Systeemherstel en klik links opnieuw. Al deze acties kunnen worden uitgevoerd door het typen van %systemroot%system32restorerstrui.exe in de Uitvoeren balk in Start (Start > uitvoeren).
 3. Kies om de computer te herstellen. In het Systeemherstel scherm kiest u de optie “Herstel mijn computer naar een eerder tijdstip” en klikt u op “Volgende”.

System restore

 1. Selecteer de datum. In de Selecteer een Herstelpunt pagina, kiest u de datum die u wil terugplaatsen. Als uw systeem een probleem heeft ondervonden, kiest u een datum vooraleer dat probleem begon. Als uw probleem besmettend is en u niet zeker bent wanneer het begon, kiest u best voor een vroeger of misschien zelfs het vroegste herstelpunt. Klik gewoon op een datum in vet zoals te zien is in de afbeelding. Merk op dat er meerdere herstelpunten kunnen zijn op dezelfde dag.
  Select a restore point
 2. Bevestig uw Systeemherstel. In het Bevestig Herstelpunt scherm, kiest u de optie “Volgende”. Wanneer u erop klikt, begint het Systeemherstel meteen. Systeemherstel herstelt alle vorige Windows XP-instellingen afhankelijk van de geselecteerde datum. Daarna wordt uw besturingssysteem automatisch herstart.
  Confirm System Restore

OPMERKING: Als uw Windows niet opgestart kan worden in de gewonde modus, kan u een Systeemherstel uitvoeren vanaf de Veilige Mode of Safe Mode Command Prompt. Houd in het achterhoofd dat in dit geval geen ‘ga terug’ herstelpunt zal worden gecreëerd!

Hoe Systeemherstel uit te schakelen

Eerst en vooral moet u ingelogd zijn als administrator in uw besturingssysteem. Om Systeemherstel uit te schakelen, gaat u naar Start > Configuratiescherm. Wanneer het Configuratiescherm open is, dubbelklikt u op het Systeem-icoon. Als u dat icoon niet kan zien, klikt u simpelweg op de link die zegt “Ga naar klassieke weergave” en het icoon zou moeten verschijnen. In het Systeem scherm klikt u op het Systeemherstel tabblad. Als uw Systeemherstel is ingeschakeld, zal u een weergave te zien krijgen zoals in de afbeelding hieronder. Als het in de Status sectie (groen gemarkeerd in de afbeelding) al is uitgeschakeld, moet u niks anders doen. Indien het iets is aan het opvolgen zoals u kan zien in onderstaande afbeelding, moet u kiezen voor de “Schakel Systeemherstel uit”. Klik op “Pas toe” achteraf en uw Systeemherstel wordt uitgeschakeld.

Disable System Restore

Hoe Systeemherstel in te schakelen

Het is dezelfde manier als het uitschakelen van Systeemherstel. U moet ook ingelogd zijn als administrator. Als het de eerste keer is dat u met dit systeem werkt, zal Systeemherstel automatisch zijn ingesteld als de standaard instelling. Maar als uw Systeemherstel is uitgeschakeld, gaat u simpelweg naar het Configuratiescherm en klikt u op het Systeem icoon. In het geopend scherm gaat u naar het Systeemherstel tabblad. Als Systeemherstel is uitgeschakeld, ziet u normaal gezien iets gelijkend op de onderstaande afbeelding. Als het meldt dat Systeemherstel is ingeschakeld, moet u niks meer doen. Anders kiest u voor de optie “Schakel Systeemherstel in”. Daarna moet u kiezen hoeveel ruimte u wil toestaan aan Systeemherstel. Klik daarna op OK en Systeemherstel zal worden ingeschakeld. Op hetzelfde moment zal ook het eerste herstelpunt worden gecreëerd.

Enable System Restore

Hoe manueel een herstelpunt te creëren

U kan een herstelpunt creëren wanneer u dat maar wil met behulp van het Systeemherstel hulpmiddel. Waarom zou u dat moeten doen? Wel, bijvoorbeeld wanneer u denkt dat uw computer perfect werkt en dat u het huidige level wil behouden. Dus u kan dan een herstelpunt maken. Indien iets verkeerds gebeurt in de toekomst, kan u het herstellen en dezelfde goede prestaties behouden.

Om dit hulpmiddel te openen, klikt u op Start en gaat u naar de Systeemhulpmiddelen groep. Klik dan op het Systeemherstel icoon. U zult iets gelijkaardigs zien aan onderstaande afbeelding. Om een herstelpunt te maken, kiest u voor “Creëer een herstelpunt” (gemarkeerd in blauw) en klikt u op Volgende.

Create System Restore point

In het volgende scherm zal u een naam moeten geven voor het herstelpunt. De huidige datum en tijd zullen automatisch worden toegevoegd aan de naam. Klik dan op “Creëer” en een herstelpunt zal worden gemaakt. Daarna zal u een bevestiging krijgen zoals u kan zien in een afbeelding hieronder. Nu het gedaan is, kan u het Systeemherstel scherm sluiten.

Restore point description
New Restore Point

Windows Vista en Windows 7 Systeemherstel

Systeemherstel voor Windows Vista en 7 werken bijna helemaal op dezelfde manier. Houd in het achterhoofd dat het best uitgevoerd wordt in Veilige Mode. In deze handleiding zal u dit stap-voor-stap worden uitgelegd.

 1. Start het Systeemherstel scherm. Er zijn 2 manieren hoe u dit kan doen. U kan gewoon het Start menu openen en “herstel” typen in het zoekveld. Een andere methode is het typen van “rstrui”. Meteen daarna zou u een Systeemherstel link moeten opmerken. Klik erop. Open System Restore
 2. Kies een herstelpunt. In het geopend scherm zal u kunnen kiezen welk herstelpunt het best voor u past. Meestal is het aangeraden om de aanbevolen methode te kiezen maar u heeft ook de keuze van een aangepast herstelpunt. Als u daarvoor kiest zal u een lijst van mogelijkheden voor het herstelpunt te zien krijgen. Choose Restore Point
  Choose Restore Point date
 3. Laatste stappen. Nadat u koos voor uw herstelpunt, moet u enkel bevestigen dat u uw systeem wil herstellen. Daarna krijgt u een bevestigingsbericht. Restore Point confirmation

Windows 8 Systeemherstel

Voordat u uw Windows 8 wil herstellen, zorgt u ervoor dat elk document dat u nodig heeft, is opgeslagen. U zal niet in staat zijn uw computer te gebruiken tijdens dit proces (meestal duurt het enkele minuten).

Aangezien Windows 8 is geoptimaliseerd voor het gebruik met een aanraakscherm, zijn er een aantal methodes voor het uitvoeren van een Systeemherstel.

 1. Open een Herstel scherm. Als u gebruik maakt van een aanraakscherm, glijdt u uw vinger gewoon van de rechterzijde van het scherm naar de linkerzijde. Als u een muis gebruikt, beweegt u uw muis naar de boven-rechts hoek van het scherm en beweegt u de muis naar onder. Nu zou u een “Zoek” optie moeten zien. Klik erop en typ “Herstel”. Klik of druk dan op de “Instellingen” balk en daarna “Herstel”. Het volgende ding dat u moet doen is het selecteren van “Open Systeemherstel”. Open System Restore
 2. Kies een herstelpunt. U zal het recentste herstelpunt te zien krijgen. U zal ook een beschrijving te zien krijgen over de aanpassingen in het laatste herstelpunt. Als u akkoord gaat met het herstellen van een bepaald punt, klikt u op “Volgende” en dan “Klaar”. Als u een ander herstelpunt wil kiezen, klikt u op “Toon meer herstelpunten” en selecteert u één van deze. Nu zal uw systeem herstarten en hersteld worden. Wees aandachtig en wacht voor een aantal minuten.

Choose System Restore

Hoe manueel een herstelpunt te creëren

Herhaal de stappen die hierboven werden vermeld tot u aan het Windows 8 zoekveld bent. Typ dan “Herstel” en selecteer “Instellingen”. Kies voor de optie die zegt “Creëer een herstelpunt” en markeer alle aanbevolen instellingen. Vergeet niet een naam te kiezen voor het herstelpunt. Na al deze stappen, klikt u op “Creëer”.

Create System Restore Point

Bron: https://www.2-viruses.com/how-to-do-a-system-restore

Lees "Hoe een systeemherstel uit te voeren" in andere talen

How to do a System Restore (en) 
So führt man eine Systemwiederherstellung durch (de)  Flag of Germany
Cómo hacer una Restauración del Sistema (es) 
Hur man utför en systemÃ¥terställning (se) 
システムの復元方法 (jp) 
Come effettuare un Ripristino di Sistema (it) 
Como fazer um Restauro de Sistema (pt) 
SÃ¥dan foretager du en Systemgendannelse (dk) 
Comment faire une restauration du système (fr) 
시스템 복원(System Restore) 방법 (kr)  Flag of South Korea
Sistemo atkÅ«rimas (lt) 
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Beveiligingsgidsen

Recente reacties

Meest recente berichten